Vastuullisuus

 

 

Meille on ollut tärkeää alusta asti, että vaatteet suunnitellaan ajattomiksi ja aikaa kestäviksi. Meillä ei ole sesonkeja eikä alennusmyyntejä. Mallistoa täydennetään muutamilla kesä – ja talviuutuuksilla. Yritämme tukea ihmisiä vastuulliseen kuluttamiseen tarjoamillamme palveluilla ja tehdä samalla ympäristöystävällisiä ja ekologisia valintoja.

Haluamme kantaa vastuuta myös maapalomme hyvinvoinnista monin tavoin. 

Valitsemme materiaalit tarkasti. Käytämme laadukkaita, ekologisia ja kestäviä kankaita. Neulosvaatteissa käytämme Suomessa kudottuja kankaita. Neuloksista löytyy myös kierrätysmateriaaleista valmistettuja neuloksia.

Neulos materiaali ei kulje monessa paikassa vaan tulee kankaan valmistajalta suoraan meille. Me suunnittelemme kuosit ja mallit, painamme kankaan ja valmistamme vaatteet omalla työtilalla. Meiltä valmiit vaatteet matkaavat suoraan kuluttajille.

 

Materiaalin kierrätys

Pyrimme kierrättämään kaiken materiaalin tehokkaasti. Yleensä leikkaamme vaatteet yksittäisinä kappaleina ja materiaali tehokkaasti. Joten leikkuu jätettä meillä syntyy vähän, jos mahdollista käytämme materiaalia tuote valmistukseen. Osa tilkuista myydään Rykkerin Kauppakulmassa ns. penkolaatikoista kilohinnalla ja osa päätyy lahjoitukseen. Pienin silppu jota ei voi käyttää päätyy energia polttoon.

Pigmenttivärien ekologiuus korostuu siinä, että painotilanteessa keräämme ylimääräisen värin talteen ja käytämme sen uudelleen. Värin voi yhdistää toiseen väriin ja näin syntyy kokonaan uusi väri tai käyttää sellaisenaan uudelleen. Kun väri kerätään talteen, päätyy sitä vain hyvin pieniä määriä jäteveteen.

 

Pitkän elinkaaren varmistaminen vaatteelle

Varmistamme vaatteelle pitkän elinkaarin laadukkailla materiaaleilla ja ajattomilla malleilla. Meille voi myös tuoda vaatteen uudistettavaksi.
Pienillä muutoksilla vaatteelle voi saada vielä lukuisia käyttökertoja lisää. Vaatetta voidaan uudistaa painamalla siihen lisää kuosipintaa, tekemällä siihen taskut tai vaikkapa vaihtaa kaulus hupuksi. Jos tuntuu siltä, että vaatetta ei tule pidettyä, vaikka sitä uudistettaisiin niin vaatteen voi laittaa kiertoon kirpputorille tai lahjoittaa. Meille voi myös toimittaa käytetyn vaatteen. Arvioimme vaatteen kunnon, jos vaate on hyvä, voimme myydä sen second handinä tai toimittaa materiaalikiertoon.

Meillä toimii lisäksi vaatteen korjauspalvelu meillä valmistettuihin vaatteisiin. Vaatteiden materiaalit ovat kestäviä, joten niiden korjaamiseen kannattaa myös panostaa.


Materiaalit

Käytämme neulosvaatteista vain Suomessa valmistettuja neuloksia, näin takaamme vaatteille hyvän materiaalin laadun. Orneule Oy:ltä tulee meille monia neuloslaatuja. Harju Oy:ltä ostamme joustocollegea.

Orneule Oy, Orivesi. Heille neuloksissa käytetyt langat tulevat eurooppalaisilta toimittajilta. Neuleiden valmistaja noudattaa suomalaisia ja eurooppalaisia ympäristölakeja, jotka kieltävät useiden maailmalla vielä käytössä olevien kemikaalien käytön, jotka ovat olleet jo vuosikymmeniä tiukempia kuin muualla maailmassa.

Ekopuuvilla 
Eko- eli luomupuuvilla on ekologisesti tuotettua puuvillaa. Sen viljelyssä on käytetty ainoastaan luonnonmukaisia lannoitteita. Tuholaismyrkkyjä tai puuvillan lehdet pudottavia kemikaaleja ei viljelyssä käytetä. Luonnonmukaisen viljelyn myötä maaperä säilyy hedelmällisenä ja ympäristöä ei kuormiteta kemikaaleilla. Ekopuuvilla on GOTS-sertifioitua ja sillä on Öko-Tex® standardi 100, luokka II.

Kierrätyspuuvilla 
Neuloksissa käytetty kierrätyspuuvilla on vaatetustehtaiden leikkuujätettä tai kehräämöiden kehruujätettä. Neulokselle on Öko-Tex® standardi 100, luokka II merkintä.

Merinovilla 
Merinovilla on lampaasta saatava luonnonkuitu. Merinovillakuitu saadaan lampaasta keritsemällä se. Merinovilla on pitkäkuituista ja hienoa villaa. Se on pehmeää ja tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Merinovillalle on tehty superwash pintakäsittely vanumisen estämiseksi, joten neulos säilyttää kauniin ulkonäkönsä myös konepesussa. Merinovilla on museling-vapaata. Merinovillalla Öko-Tex® standardi 100, luokka II.

Viskoosibambu 
Viskoosibambu on selluloosamuuntokuitu ja sitä valmistetaan viskoosin kehruumenetelmällä, mutta raaka-aineena käytetään nopeasti uusiutuvaa, kasvatettua bambua. Viskoosibambu on materiaalina kestävä, stabiili ja luja. Se on erittäin imukykyinen ja hengittävä. Antistaattisuutensa ja pehmeytensä vuoksi se on erittäin miellyttävä käytössä, mutta saattaa nyppyyntyä hieman. Viskoosibambu sopii herkkäihoisille käyttäjille, on allergisoimaton sekä biologisesti hajoava. Öko-Tex® standardi 100, luokka II.

Kierrätys-Polyesteri 
Kierrätyspolyesteri kehrätään Turkissa, josta se tulee Suomeen Orneuleelle lankana. Polyesteriin raaka-aine saadaan PET-pulloista.

Elastaani / LYCRA® 
Lycra® on Advansan rekisteröity tavaramerkki elastaanikuiduille, joka on tekokuitu. Elastaani on erittäin joustava ja entiseen pituuteensa palautuva kuitu. Elastaania käytetään aina jonkun toisen kuidun kanssa. Lycra valmistetaan Pohjois-Irlannissa. 

Joustocollege 
Käytämme Harju Oy:n valmistamaa joustocollegea. Joustocollege on 93 % puuvillaa ja 7 % elastaania. Käytetylle neulokselle ja väreille on myönnetty Öko-Tex® standardi 100, luokka II. Puuvilla on tuotettu Turkissa ja langat kehrätään siellä myös.

Farkku Toinen käyttämistämme farkuista on peräisin Suomessa lopettaneen valmistajan huutokaupasta. Olemme ostaneet farkun edelleen huutokaupasta ostaneelta.  


Painovärit

Painoväreinä käytämme pigmenttivärejä, jotka lisäämme sopivaan painopohja-aineeseen. Pigmenttiväri jää painettaessa kankaan pintaan ja sillä on hyvä UV-valon kesto. Painopohjat ja pigmenttivärit ovat vesiliukoisia. Niiden ekologiuus korostuu myös siinä, että painotilanteessa keräämme ylimääräisen värin talteen ja käytämme sen uudelleen. Värin voi yhdistää toiseen väriin ja näin syntyy kokonaan uusi väri tai käyttää sellaisenaan uudelleen. Kun väri kerätään talteen, päätyy sitä vain hyvin pieniä määriä jäteveteen. 

Painopohjat ja pigmentit tulevat pääsääntöisesti A. Wennström Oy:ltä. Heille raaka-aineet tulevat eri puolilta Eurooppaa ja he käyttävät omaa reseptiikkaa painopohjien valmistamiseen.

 

Vaatteissa olevat laput

Pahviset laput meille valmistaa pieni paikallinen paino Pete&Poika. Pahvilaput tehdään yrityksen ylijäämämateriaalista. Pyöreissä logolapuissa on tehty kuumafoliointi vanhalla kohopainokoneella.

Tuoteseloste laput tilataan kotimaiselta valmistajalta. Ne ovat materiaaliltaan polyestersatiinia, kun tilaamme uusia lappuja ne tulevat olemaan kierrätys polyestersatiinia. Myös koko laput ovat polyestersatiinia.

 

Vaatehuolto

Huolehtimalla vaatteestasi mahdollisimman hyvin takaat sen pitkän käyttöiän. Näin kannamme myös vastuuta ympäristömme hyvinvoinnista ja vähennemme ympäristövaikutuksia. Olemme suunnitelleet vaatteet kestämään aikaan. Vaatteiden design on ajatonta ja käytämme paljon laadukkaita suomessa valmistettuja neuloksia. 

Vaatehuollon kannalta tarkeitä asioita ovat vaatteiden pesu ja korjaus. Vaatteita ei tarvitse pestä kovin usein ja merinovillaneulokset tykkäävät tuulettamisesta.  Näillä keinon säästämme vettä, energiaa ja kemikaaleja.

Meille voi myös lähettää vaatteen tuunattavaksi tai korjattavaksi. Vaatteiden materiaalit ovat kestäviä, mutta, esim. jos sauma ratkeaa, me korjaamme sen. Meille voit lähettää vaatteesi uudistettavaksi. Voimme lisätä vaatteeseen kuosia tai vaikkapa taskut.  
Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä info@rykkeri.fi

 

Vaatteen peseminen

Pese vaatteita vain silloin, kun ne ovat oikeasti pesun tarpeessa, ei jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Poista vaatteista isot tahrat tai hajut ennen pesukoneeseen laittoa. Etikka on tehokas hajujen poistaja. Kaupoista on saatavissa pyykkietikkaa. Etikalla on hyvä bakteereja tappava vaikutus, näin se auttaa torjumaan hajuja. Likatahroja voi pestä pois sappisaippualla tai Marseille-saippualla.

Vaatteiden pesuun on saatavissa monenlaisia ekologisia pesuaineita. Tällä vähennetään ympäristöön päätyviä kemikaaleja. Tarkista aina, etteivät pesuaineet sisällä zeoliittejä tai keinotekoisia hajusteita.

Vaatteet säilyvät kauniimpina pidempään, kun ne pestään hellävarisesti. Suosittelemme vaatteiden pesuun 30-40 asteen hienopesua ja matalia linkouskierroksia. Pesuohjelman kestoksi kannattaa valita 40-60 minuuttia. Kuosilliset vaatteet käännetään nurinpäin ja pestään samanväristen vaatteiden kanssa. Vaatteet kuositellaan kosteana ja laitetaan henkarille kuivumaan. Näin vaatteet siliävät kuin itsestään ja silitystä ei juuri tarvita. Erityisesti helmiäisväreillä painetut vaatteet tarvitsevat hellävaraisen pesun. Näin painoväri pysyy mahdollisimman kauniina. 

Merinovillan pesu
Villavaatteelle riittää yleensä tuuletus, jos vaatteessa ei ole selkeää tahraa. Villavaatteelle on omat villanpesuaineet. Merinovilla pestään villapesuohjelmalla ja omalla pesuaineella. Merinovillalle on tehty superwash pintakäsittely vanumisen estämiseksi, joten neulos säilyttää kauniin ulkonäkönsä myös konepesussa.

Farkkuvaatteen pesu
Farkkuvaate on hyvä pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Näin farkusta saadaan ns. irtoväri pois, samalla farkku pehmenee sekä väri kirkastuu. 

 

Pesukoneen huoltaminen

Muista myös huoltaa pesukonettasi pesemällä se pari kertaa vuodessa sitruunahapolla. Sitruunahappoa saa mm. apteekista valmiissa 100 g pusseissa.  Koko pussillinen annostellaan pesuainelokeroon. Valitse tyhjään koneeseen kuumin mahdollinen ohjelma ilman esipesua. Tämän jälkeen pese vielä tyhjä koneellinen pesuaineella.


Pidetään huolta maapallostamme